Waarvoor kan je bij ons terecht?
algemene tandheelkunde
Om je mond gezond te houden is het belangrijk om preventief zorg te dragen voor je tanden. Dagelijks goed en correct poetsen en flossen zijn daarom zeker geen overbodige luxe. Daarnaast is een jaarlijkse consultatie bij de tandarts aangewezen. Wij kijken na of er geen gaatjes zijn en of het tandvlees gezond is. Tijdens deze controle worden de tanden ook nog eens goed gereinigd en wordt tandsteen verwijderd.
kindertandheelkunde
Een 1e tandartsbezoek is altijd spannend, zowel voor mama en papa als voor het kind zelf. Breng je kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Vanaf een jaar of 2 kan u een peuter op controlebezoek komen. Hij of zij kan dan wat rondkijken en zo raakt het vertrouwd aan de praktijkruimte (met al die rare, grote dingen die bovendien nog eens lawaai maken) en aan de kindertandarts.
Sommige kinderen zijn heel nieuwsgierig en willen graag onmiddellijk op de stoel, anderen hebben wat meer tijd nodig. Als je zelf opziet tegen het tandartsbezoek, laat je de 1e keer misschien beter over aan een andere volwassene. Kinderen zijn heel gevoelig voor negatieve signalen, zeker voor die van hun ouders. Een behandeling is op 2 jarige leeftijd meestal nog niet nodig. De kindertandarts kijkt met het spiegeltje of het gebit in orde is en geeft voornamelijk adviezen en voorlichting. Bij diegenen die willen, worden de tandjes gepolijst met wat tandpasta. Op die manier wennen ze ook al aan het werken in de mond, want we doen dit met een rubber cupje of borsteltje. Flinke jongens en meisjes worden beloond met een kleine verrassing om het tandartsbezoek positief af te sluiten.
orthodontie
invisalign orthodontie
Wat is Invisalign?
Invisalign is een vrijwel onzichtbare oplossing om uw tanden recht te zetten zonder metalen apparaat. Het is een reeks beugels, transparant en verwijderbaar, die stapsgewijs uw tanden verschuiven naar de gewenste positie. Invisalign is afneembaar, wat betekent dat u kunt eten en drinken wat u wilt. U kunt uw tanden gemakkelijk poetsen en flossen, zodat u een goede mondhygiëne kunt handhaven. Invisalign is comfortabel. Er zijn geen metalen draadjes die u tijdens de behandeling pijn kunnen doen.
Hoe werkt Invisalign?
U draagt elke set beugels gedurende ongeveer twee weken. Na verloop van tijd verplaatsen uw tanden zich geleidelijk. U verwijdert uw beugel alleen voor het eten, drinken, tanden poetsen en flossen. U ziet uw arts om de 4 tot 6 weken. De gemiddelde duur van een Invisalign®- behandeling bedraagt 6 maanden.
lachgas-sedatie
Voor wie is deze behandeling geschikt?
Hoe werkt dit precies?
Lachgassedatie is een veilige methode waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft en communicatie mogelijk blijft. De angst neemt af en de pijngewaarwording vermindert. Hierdoor staat u meer open voor geruststellende suggesties en wordt de medewerking met de tandarts een stuk gemakkelijker. Op deze manier kan de noodzakelijke behandeling in een ontspannen sfeer verlopen. De behandeling gaat van start met het passen van een neusmasker, waarmee het mengsel van lachgas en zuurstof wordt toegediend. Dit is uw persoonlijk neusmasker en indien u dit wenst kan u dit na de eerste consultatie al mee naar huis nemen om wat te oefenen (vooral voor kinderen is dit vaak al een goede stap in de richting naar meer vertrouwen).
De maximale hoeveelheid lachgas in het mengsel is 50% en de zuurstof is dus minimaal 50%. In de lucht die we dagelijks inademen zit 20% zuurstof.
De introductie begint met zuivere zuurstof (100%). Vervolgens wordt stap voor stap het lachgas toegevoegd, tot het moment dat u zich prettig en ontspannen voelt. De tandheelkundige behandeling verloopt verder op normale wijze. Dit betekent dat een plaatselijke verdoving noodzakelijk blijft. U bent echter veel meer ontspannen.
Voor het slagen van de sedatie is het belangrijk dat u continu in –en uitademt door de neus. Als u dat niet doet vermindert de werking van het lachgas aanzienlijk of houdt deze volledig op. Als u bovendien uitademt door uw mond of blijft praten blaast u op deze manier een deel van het lachgas de behandelkamer in.
De lachgassedatie wordt afgesloten met het gedurende 5 minuten inademen van zuivere zuurstof (100%). Een groot voordeel van lachgassedatie is dat wanneer het inademen van het lachgas wordt gestopt de werking ervan al na 5 minuten stopt.
Belangrijk om weten
- Voor de behandeling met lachgas kan men best 2 uren van tevoren niet eten of drinken. Eet men 2 uren van tevoren dan moet dit een lichte maaltijd zijn (beschuit, yoghurt) en eet men geen te grote hoeveelheden.
- Volwassenen mogen zonder begeleiding komen en dienen na afloop van de behandeling enkel nog 20 minuten plaats te nemen in de wachtzaal alvorens deel te nemen aan het verkeer.
- Als uw neus verstopt zit door een verkoudheid kan een behandeling met lachgas dus niet doorgaan. Wel kunt u proberen om met behulp van een neusspray de neus weer doorgankelijk te krijgen.
Afspraak voor lachgassedatie
Wat kost dit?
Voor wie is lachgas niet geschikt?
- patiënten met infecties van de luchtwegen (verkoudheid, verstopte neus, acute of chronische sinusitis)
- patiënten met een chronische longziekte of die ooit klaplong gehad hebben.
- patiënten die in de laatste 3 maanden een hartaanval gehad hebben. (owv medicatie; op zich zijn hartproblemen echter geen tegenindicatie)
- patiënten met suikerziekte die niet volledig onder controle is.
- extreem zwaarlijvige patiënten
- patiënten met middenoorinfectie of recente ooroperaties.
- personen die antidepressiva of kalmeermiddelen nemen.
- zwangere patiënten
narcodontie
- mensen met gezondheidsproblemen
- de uitgebreidheid van de ingreep
- de leeftijd
- angst of mentale toestand van de patiënt die een adequate behandeling in de stoel onmogelijk maakt
- Kids-ID, of klevertje van de mutualiteit
- verwijsbrief van de verwijzende tandarts
- mogelijke radiografische opnames
- lijst van de medicatie die door de patiënt wordt ingenomen
esthetische tandheelkunde
Soms kan een minimale behandeling reeds leiden tot een zeer mooi resultaat, soms zijn meer uitgebreide behandelingen noodzakelijk.
kroon en brugwerk (vaste prothese)
losse prothese
We adviseren je graag welke oplossing voor jou het meest geschikt is, rekening houdend met je wensen en budget.
dentale traumatologie
- wat te doen als jij of iemand in je omgeving een gebroken of uitgeslagen tand heeft door een ongeval
- nazorg na initiële behandeling
Indien je graag nog uitgebreidere informatie bij de hand wil hebben, kan je altijd de Dental Trauma First Aid app downloaden via de Appstore of via Google Play.
Als je bij ergere trauma's niet snel een tandarts kan bereiken, kan je vaak ook terecht op de dienst spoedgevallen van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en in het weekend is er overdag ook een tandarts van wacht.
nazorg
- goede genezing kan enkel optreden bij een zeer goede mondhygiëne
- volg de richtlijnen van je tandarts strikt op
- een dentaal trauma kan ook op langere termijn nog gevolgen hebben, het is dus zeer belangrijk dat je regelmatig de getroffen tanden laat controleren door een tandarts
- Probeer Uw deel van de verzekeringspapieren steeds zo zorgvuldig en gedetailleerd mogelijk aan te vullen.
- Als u documenten moet doorgeven aan de verzekeringsinstelling, vergeet dan zeker niet deze voordien te copieren en deze copies goed bij te houden.
- Bij het innen van het attest van verstrekte hulp bij Uw mutualiteit, kunt U een attest aanvragen waarbij vermeld wordt welk deel door de mutualiteit vergoed wordt en welk deel persoonlijk aandeel is.
- Uw tandarts houdt ook diagnostische bewijsstukken bij van het trauma zoals radiografiën, digitale foto’s, modellen en dergelijke. Deze kunnen later ook opgevraagd worden bij extra vraag van Uw verzekering.
- Als U verzekeringinstelling U vraagt op consultatie te gaan bij een gespecialiseerd verzekeringstandarts, gelieve Uw tandarts hiervan op de hoogte te brengen zodat hij Uw dossier kan meegeven.
bleaching
parodontologie (tandvleesproblemen)
Ontstoken tandvlees
Parodontitis diagnose
endodontie (ontzenuwen)
Een ontsteking kan soms geen klachten geven, maar kan ook hevige pijnklachten veroorzaken, vooral 's nachts. Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken zenuwweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest namelijk niet meer, dit is een onomkeerbaar proces. Wanneer het ontstoken tandweefsel niet verwijderd wordt zal het verder afsterven en zal de ontsteking verder uitbreiden naar het kaakbot. Hierdoor gaat dan het kaakbot rondom de tand verloren en kan in extreme gevallen het element gaan los staan of zelfs uitvallen.
Ontzenuwen
implantologie
vulling
Vullingen worden gebruikt om gecarieerde “rotte” tanden of afgebroken tanden terug te herstellen. Bedoeling van de vulling is om het cariesproces te stoppen en zowel de functie (kauwen, spreken) als de esthetiek van de tand te herstellen, daarom werken we dan ook met “witte” (composiet) vullingen.
sealing
cerec
Cerec is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), zoals kronen, inlays, onlays, facings. Het systeem bestaat uit: een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd slijpapparaat. Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of een andere vervangende restauratie worden gemaakt.