Orthodontie

werkwijze

Bij je eerste bezoek wordt er geluisterd naar je wensen en klachten. Er wordt gekeken naar het gebit en het gezicht en naar de noodzaak van behandeling.

Bij het vooronderzoek wordt er meestal een radiografie genomen om een beeld te krijgen van alle tanden en het omliggend bot. Er worden gebitsafdrukken genomen.

Aan de hand van deze gegevens wordt er dan een studie gemaakt. Hiermee kan een concrete planning worden opgemaakt.

Op een volgende afspraak wordt alles dan eerst besproken, alvorens tot een eventuele behandeling over te gaan. Op deze bespreking wordt uitgelegd of een behandeling al dan niet nodig is, welk soort beugels zullen gebruikt worden, hoelang de behandeling zal duren, hoe vaak je moet komen, wat het prijskaartje is en hoeveel tussenkomst je kan genieten van de mutualiteit.

Alle vragen hieromtrent kunnen dan besproken worden. Als je akkoord bent, kan er gestart worden met de behandeling.

Na de behandeling wordt er retentie voorzien om het behaalde resultaat te bestendigen. Deze bestaat meestal uit een retentiedraad en een nachtbeugel.

veelgestelde vragen

Consultaties tijdens de schooluren
Organisatorisch is het onmogelijk om alle raadplegingen na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden, verschillende afspraken zullen dus tijdens de school- en kantooruren vallen. Je krijgt hiervoor een attest voor gewettigde afwezigheid van de orthodontist.

Doet het pijn?
Het plaatsen van de vaste apparatuur doet geen pijn. De avond van het plaatsen en de volgende ochtend zal je wel wat last hebben van druk op je tanden. Dit is normaal en gaat voorbij na een 3-tal dagen. Ook na elke controle zal je enkele dagen druk voelen. Je kan een pijnstiller nemen mag maar dat is meestal niet nodig.

Wat als er iets prikt in wang of tong?
Bedek het irriterende deel van de beugel met was (die kan je bij ons krijgen). Maak zo snel mogelijk een afspraak om het prikkende deel van de beugel weg te laten nemen.

Zit er een blokje los?
Als je last van het loszittend blokje hebt kan je het bedekken met was. Draag geen elastiekjes meer. Laat het blokje gewoon zitten en maak zo snel mogelijk een afspraak om het weer vast te laten zetten.

Het dragen van elastiekjes
Vaste blokjes zorgen ervoor dat je tanden mooi recht komen te staan. Naast de esthetiek is het uiteraard ook belangrijk dat de tanden goed op elkaar gaan passen. Dit is noodzakelijk voor het goed functioneren van je gebit en voor een blijvend resultaat op lange termijn. Elastiekjes zijn nodig om de boven- met de onderbeugel te verbinden, op die manier worden je tanden naar de juiste plaats geleid. Een orthodontische behandeling kan enkel succesvol zijn door een constante druk op de tanden, daarom is het zeer belangrijk dat je de juiste instructies van de orthodontist nauwlettend opvolgt.

enkele tips voor elastiekjes

  • draag ze altijd op de juiste manier volgens de instructies van de orthodontist
  • hou altijd wat reserve-elastiekjes bij voor het geval er eentje stukspringt
  • het heeft geen zin ze dubbel aan te haken in het geval je ze één dag vergeten bent, ook dubbel dragen ’s nachts vervangt de uren overdag niet
  • vervang ze regelmatig (normaal 1x om de 24u) om voor een constante elasticiteit te zorgen
  • indien je de elastieken om de een of andere reden niet kan dragen, vraag je orthodontist dan voor verdere instructies
  • Het correct opvolgen van het dragen van elastiekjes is van essentieel belang en zorgt voor het bekomen van een snel, goed en mooi resultaat!

hoe poets ik mijn beugel?

Het is iets moeilijker maar zeker erg belangrijk dat je tanden met blokjes grondig gepoetst worden. Vergeet ook het tandvlees rond de tanden niet! Wanneer er etensresten en plaque rond de blokjes achterblijven geeft dit ontkalkingsvlekken op de tanden en is de kans op gaatjes groter. Ook zal je bij onnauwkeurig poetsen meer moeten langskomen omdat de blokjes vlugger loskomen als er etensresten rond blijven zitten. Uit die etensresten worden namelijk zuren gevormd die de blokjes losmaken.

Het is van groot belang dat blokjes na elke maaltijd gepoetst worden. Neem hiervoor extra tijd voor het slapengaan. Je mag zowel manueel als electrisch poetsen als je het maar grondig doet. Gebruik ook steeds de kleine borsteltjes om de zijkant van je blokjes mee te poetsen (zie fotos).