Kindertandheelkunde

melkgebit

Het meest voorkomende probleem bij het melkgebit zijn gaatjes, ook wel caries genoemd. Soms is het gaatje zo klein dat de aantasting niet verder gaat als je het goed verzorgt. In dat geval zal er niet geboord en gevuld worden maar wel een duidelijk voedings- en poetsadvies gegeven worden.

Gaatjes die groter worden, kunnen pijn of ontstekingen veroorzaken en deze moeten uiteraard wel behandeld worden, tenzij de tand snel gaat wisselen. Je hoeft je kind niet in detail voor te bereiden op de behandeling want je kan het erger voorstellen dan het is waardoor je kind zal opzien tegen de behandeling of het net mooier voorspiegelen dan de werkelijkheid waardoor het kind het vertrouwen in jou en ons verliest. Laat het zelf maar ontdekken hoe alles in zijn werk gaat. Met een engelengeduld en met zachte hand lukt het meestal vrij goed om de noodzakelijke behandelingen uit te voeren. Mocht het toch niet lukken, bijvoorbeeld bij heel jonge kinderen, of bij een heel uitgebreid behandelplan dan verwijzen we je door naar een centrum voor narcodontie. Daar worden de behandelingen dan uitgevoerd onder volledige narcose of onder sedatie (roesje).

wisselen van melkgebit naar blijvend gebit

De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf een jaar of 6. De definitieve tand lost als het ware de wortels van het melkelement op waardoor deze los komt te staan en uiteindelijk uitvalt. De blijvende tand komt dan in de plaats. Veel kinderen en ouders merken niet dat de eerste blijvende kiezen doorbreken, gemiddeld rond de leeftijd van 6 jaar. Deze breken namelijk door achter de laatste melktand. Hierdoor liggen ze een beetje verscholen en worden ze helaas ook vaak niet goed (genoeg) gepoetst. Deze elementen zijn daardoor extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Het is nuttig om de groefjes van deze tanden (en alle andere definitieve kiezen die nadien doorbreken) preventief te sealen kort na doorbraak.

Op 11-12 jarige leeftijd breken opnieuw blijvende kiezen door, en soms ook nog verstandskiezen of wijsheidstanden rond de leeftijd van 18 - 21 jaar. De grootste verschillen tussen melkelementen en blijvende tanden zijn de kleur (definitieve tanden zijn helaas donkerder en geler van kleur) en de gekartelde randen van de snijtanden (dit vermindert wel door natuurlijke slijtage).

De tanden van het blijvend gebit kunnen soms scheef doorbreken. Soms vallen er meerdere tanden tegelijk uit en lijkt het wel alsof er teveel tanden zijn voor dat kleine mondje. Door de kaakgroei lost dit probleem zich vaak van zelf op en komen de tanden toch goed te staan.

Soms verloopt de ontwikkeling van het gebit afwijkend, dit zullen we dan opmerken tijdens de periodieke controles. Eventueel kan een doorverwijzing naar de orthodontist dan overwogen worden.
De wisselfase is ook hét moment om duimzuigen en tutters af te bouwen. Doe dit zeker voor het doorbreken van de blijvende snijtanden. Zuigen en tongpersen beïnvloeden de stand van de tanden en de kaakgroei. Lukt het niet om de verkeerde gewoontes af te leren, spreek er dan over met de tandarts.

Een ingeleverd tutje is een cadeautje waard!

tandenpoetsen met kinderen

Maak tandenpoetsen zo leuk mogelijk. Lukt het in het begin niet? Maak er dan geen punt van en probeer het later opnieuw. Maak er een spelletje van, laat uw peuter eens jouw tanden poetsen, daarna mag jij zijn/haar tandjes poetsen. Laat ze zelf een tandenborstel uitkiezen. Zing een liedje of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen …

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dit is prima. Alleen doen ze dit nog niet overal even goed. Daarom adviseren we om tot de leeftijd van 9 -10 jaar nog na te poetsen. Let er wel op dat je de kinderen geen pijn doet tijdens het poetsen.

sealing

​In de kiezen zitten veel groefjes op het kauwvlak. Daarin stapelt zich gemakkelijk tandplaque op. Het niet regelmatig en goed verwijderen hiervan kan gaatjes veroorzaken.

Om het kauwvlak goed te beschermen kunnen we het verzegelen of sealen. Dit is een laagje kunsthars dat in de diepe groeven wordt aangebracht. Dit dient dan te gebeuren kort nadat het element is doorgebroken en alleen als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes zullen ontstaan.

Ook gesealde tanden moeten goed gepoetst worden!